Kíváncsi vagyok! sorozat 13. rész:

Rekordok könyve

A világ leghosszabb hídja, legnagyobb hamburgere, legbüdösebb virága… Lehetetlen felsorolni, hogy az ember és a természet világának mennyi furcsa, megdöbbentő vagy épp vicces csúcsteljesítményét rögzítette már az 1955 óta megjelenő, világszerte ismert Guinness Rekordok Könyve.

 

Maga a könyv is világrekordot képvisel: minden idők legkeresettebb szerzői jogvédelem alatt álló műve, már 100 országban és 36 nyelven megjelent, és több mint 136 millió példányt adtak el belőle. Megszületése óta olyan presztízse lett, hogy a Guinness World Records elsődleges nemzetközi hatósággá vált a világrekordok katalogizálásában és ellenőrzésében. A szervezet hivatásos bírákat foglalkoztat, akik felhatalmazással bírnak a nyilvántartások elkészítésére, és a rekordok hitelességének ellenőrzésére.

Az évente megjelenő Guinness Rekordok Könyvét az angol-dél-afrikai mérnök Sir Hugh Beaver egy angol író ikerpárral, Norris és Ross McWhirterrel alapította Londonban 1954-ben. A könyv tartalmához szükséges adatok összegyűjtése és rendszerezése az ikrek feladata volt, a projektet Beaver vezette.

 

De hogy honnan jött a rekordok könyvének ötlete? Egy baráti vadászat során elvétett lövésből...

 

Sir Hugh Beaver akkoriban a Guinness sörgyárak ügyvezető igazgatója volt – a könyv elnevezése is innen ered. Épp Írországban vadásztak madarakra, amikor Beaver elvétett egy aranylilére leadott lövést. Ebből indult ki a vita: hogy vajon az aranylile vagy a nyírfajd a leggyorsabb vadmadár Európában. Beaver próbált utánanézni szakkönyvekben, de belátta, hogy nem létezik olyan, ami egy helyen nyilvántartaná az ilyesféle információkat. Azután rájött, hogy egy ilyen tudásanyagot gyűjtő könyv akár sikeres is lehet.

Nem tévedt egy csöppet sem! Olyan óriási lett a siker és a kereslet, hogy a több mint 60(!) éve szinte folyamatosan készülő kötetek mellett tévésorozatokat is forgattak, és számos múzeumot alapítottak a rekordok bemutatása céljából.

 

A legújabb 2020-as Guinness Rekordok Könyve többek között a világ legnagyobb krokodiljáról, legmagasabb fájáról,  valamint rekorder robotokról, sportolókról, kiborgokról, közösségi média sztárokról is szól. Minden csak a leg-leg-leg jegyében!

 

Természetesen megoldódott a madár-talány is: kiderült, hogy az aranylile a leggyorsabb.

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod vagy megoszthatod Facebook oldalunkon!

Olvasd el a többi részt is, ha Kíváncsi vagy, …

… milyen erős a világ legcsípősebb paprikája?

… melyik király képzelte magáról, hogy üvegből van?

… milyen pokoli hely a Jupiter?