Állatok vemhessége

A szülők a világ legcsodálatosabb és egyben legnehezebb feladatát végzik, amikor csemetéiket kiköltik vagy világra hozzák, majd felnevelik. Az emlősök világában igen széles skálán mozog a vemhesség ideje: a kisebb fajok esetében rövidebb ez az idő, mivel kicsinyeik viszonylag fejletlenül jönnek a világra, a nagyobb fajok utódai viszont fejlettebben születnek, ám ehhez jóval több időre van szükség. De mennyi ideig tart a legrövidebb és a leghosszabb vemhesség az emlősöknél?

 

Egy rendes babaváró buli megszervezésére szinte esély sem lenne az egereknél, a hörcsögöknél vagy a patkányoknál, mivel a nőstények vemhessége körülbelül 20 napig tart csak, és a sokszor tíznél is több poronty már világra is jön. A kevés méhben töltött idő miatt az utódok viszonylag fejletlen állapotban jönnek a világra, alig pár hetesen pedig már ivarérettek lesznek, amikor ők is utódokat tudnak nemzeni, évente többször is. Nem csoda hát, milyen gyorsan sokasodnak a rágcsálók!

A leghosszabb terhességet egy igazán nagy állat tudhatja magáénak: a legnagyobb szárazföldi emlősállat, az elefánt. Ez a szelíd óriás nem kevesebb mint 640-660 napig vemhes, vagyis majdnem 2 évig. Az elefántmamának általában csak egy borja születik, aki szinte teljesen fejletten jön a világra. Szülés után viszont általában 4 év is eltelik, mire újabb kicsinye lesz, és egész életében csupán 4-5 összesen. A borjak viszonylag későn, körülbelül 14 évesen lesznek ivarérettek.

 

Az ember 280 napos várandósságával nagyjából félúton helyezkedik el ezen az időskálán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük