Az óriás ászkarák, az éhezés mestere

A tengerek mélye egészen elképesztő méretű és kinézetű élőlényeknek adnak otthont. A több száz vagy épp több ezer méter mélységben uralkodó víznyomás olyan furcsa vagy épp félelmetes kinézetű élőlényeket teremtett, melyeket kitalálni sem lehetne.

 

Alexander Agassiz amerikai tudós épp a Mexikói-öbölben járt, amikor véletlenül ráakadt egy addig soha nem látott állatra. Agassiz átadta francia zoológus kollégájának a furcsa szerzetet, Alphonse Milne-Edwards pedig 1879-ben leírta és bemutatta a világnak az óriás isopodot.

 

Az óriás isopod jó példája a mélytengeri gigantizmusnak: ez az a jelenség, amikor az állat teste a nagy víznyomás hatására sokkal nagyobbra nő, hogy a teste kibírja az irdatlan méretű vízoszlop súlyát. Akkorára is megnőhet, mint egy felnőtt macska.

A rákok rokona, az Atlanti-, a Csendes-, és az Indiai-óceán 3-13°C-os hideg, 170-2140 méteres mélységeiben lakik. Színét leszámítva szinte pont úgy néz ki, mint az itthon is ismert ászkarákok (velük is rokonságban állnak), csak az óriás isopod hozzájuk képest százszorta termetesebb. Testét mésztartalmú, halvány lila vagy rózsaszínű páncél védi. Veszély esetén – akárcsak egy sün vagy a mini rokonja, az  ászkarák – összegömbölyödik, mint egy labda, így óvja lágy belső részeit.

 

Elsősorban dögevő, de szívesen fogyaszt lassan mozgó állatokat is, ha épp útjába kerülnek, mint pl. tengeri uborkákat, szivacsokat, fonálférgeket. Mivel kevés élelmet találni a ritkán lakott mély vizekben, tökéletesen hozzászokott az éhezéshez. Akár 4-5 évig (!) is bírja evés nélkül. Ha viszont a hosszú böjt után végre bőségesen belakmározhat, nem tud parancsolni magának, és annyit eszik, hogy utána szinte mozdulni sem bír.

 

Több mint 160 millió éves múltra tekintő állat, egyes fajai kinézetükben gyakorlatilag semmit sem változtak a Földön való megjelenésük óta, igazi élő kövületek. Már akkor léteztek, amikor még a nagy kontinensen, a Pangeán virágkorukat élték a dinoszauruszok.

 

Nagyon ritka és kivételes alkalom, amikor sikerül megpillantani és lefilmezni természetes élőhelyén egy ilyen ősi mélytengeri élőlényt, ami megidézi számunkra a Föld őskorát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük