KÍVÁNCSI VAGYOK! sorozat 36. rész:

Folyó a tenger ALATT

Hihetetlennek tűnő, mégis valóságos jelenségről van szó, ami kétségtelenül különleges élményt tartogat minden oda látogató számára. Egészen a mexikói Yucatán-félszigetre, Tulumra kell elutaznunk hozzá, hogy teljes valójában megcsodálhassunk egy ilyet: az itt található víz alatti folyó neve Cenote Angelita, azaz Angyalka kút.

 

A cenote (ejtsd: szenote) természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény, maga a szó is kutat vagy szakadékot jelent maja nyelven. A mészköves felszín beszakadásával keletkezik, az átmérője és mélysége néhány métertől akár száz méteres nagyságrendig terjedhet. A világ több pontján előfordul, de a leggyakoribb és a legismertebb cenoték nagy része a Yucatán-félszigeten található.

 

Az Angyalka kút a maga nemében pedig a legkülönlegesebb cenote. A felszíntől alig 20 méterre a ködben úszó tengerfenéken láthatóvá válik a szürreális valóság: kidőlt fák és lehullott falevelek szegélyezte igazinak tűnő folyópart tárul az ember szeme elé. A fala rendkívül meredek, szinte függőleges, egyes helyein pedig eléri a 115 méteres mélységet is (mintha három 10 emeletes házat egymásra pakolnánk).

 

A vizsgálatokból kiderült, hogy a folyó valójában nem is víz, hanem egy vastag hidrogén-szulfid gázréteg, amelyet a tengerfenék baktériumai hoznak létre szerves anyagok bomlásakor. Egy felszíni folyómeder tökéletes illúzióját kelti, ami valójában egy kellemetlen szagú hömpölygő gáztömeg. 

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod vagy megoszthatod Facebook oldalunkon!

Olvasd el a többi részt is, ha Kíváncsi vagy, …

… kinek az arcvonásait kapta a Szabadság-szobor?

… kiről kapta nevét a zserbó édesség?

… miért késlekedtek a közelben lévő hajók segítséget nyújtani a süllyedő Titanic utasainak?