TÖRTÉNELMI MERÉNYLETEK

Egy fekete ruhaderék és egy kék uniformis. Önmagukban nem különösebben érdekes ruhadarabok, ám ezeket nem akárkik és nem akármikor viselték: a fekete színű fodrokkal díszített ruhaderekat Erzsébet, becenevén Sisi magyar királyné, az egyszerű szabású jellegzetes két gombsorral díszített kék uniformist pedig Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös. Mindketten az ellenük elkövetett merényletekkor viselték a ruhadarabokat, amelyek ma is őrzik a végzetes sérülések nyomait.

 

I. Ferenc József osztrák császár és magyar király felesége, a magyarok által szeretett Sisi királyné inkognitóban töltötte pihenését Svájcban. 1898. szeptember 10-én szombat délután udvarhölgyével, Sztáray Irmával igyekezett elérni a genfi kikötőben a 13 óra 40 perckor induló gőzhajót, amikor út közben egy velük szemben rohanó férfi szó szerint beleszaladt a királynéba, aki a lökéstől el is esett. Miután Erzsébet felállt, a közelben lévők által felajánlott segítséget udvariasan elhárítva tovább folytatta sétáját a kikötő felé.

Ám ahogy a hajó elindult, a királyné szédülni kezdett, majd nem sokkal később elvesztette az eszméletét. Sztáray azt gondolta, csak az előbbi ijedtség árthatott meg úrnőjének. Ám ahogy kiengedte Sisi szorosra húzott fűzőjét, kiderült, hogy nagy a baj: mellkasán, a szíve tájékán szivárgott a vér. Sztáray felfedte kilétüket, a hajó pedig azonnal visszafordult a kikötőbe, de mire hordágyon visszavitték szállodai lakosztályába, a magyarok királynéja már halott volt.

Luigi Lucheni olasz anarchista egy hegyesre élezett reszelővel szúrta meg, amikor szándékosan belerohant az utcán sétáló Sisibe. Nem a királyné volt Lucheni eredeti célpontja, hanem az orleans-i herceg, aki azonban korábban hagyta el a várost, ezért úgy döntött, hogy egy másik prominens személyt fog megölni, a véletlen pedig Sisit sodorta az útjába. A hajón haldokló, bajor származású királyné utolsó szavait magyarul mondta udvarhölgyének: „Mi történik velem?” Fogalma sem volt arról, hogy halálos sebet ejtettek rajta néhány perccel azelőtt a genfi utcán.

 
Sisi férjének unokaöccse, Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököseként egyetlen birodalommá akarta összeolvasztani a tagországokat, amiből többet között a nemzeti öntudatú, függetlenségre vágyó Szerbia sem kért.
1914. június 28-án épp Szarajevóban nézte volna meg a főherceg a monarchia csapatainak hadgyakorlatát. A helyszín mellett a dátum is különösen szerencsétlen választás volt – vagy épp nyílt provokáció: ez a nap nemzeti gyásznap Szerbiában, ugyanis 1389-ben épp ezen a napon verték szét a törökök a szerb király keresztény haderejét. A helyzet olyannyira elmérgesedett Ferdinánd és Szerbia között, hogy a Fekete Kéz nevű szerb terrorszervezet az ifjú Bosznia nevű földalatti szervezettel közösen merényletsorozatot készített elő a főherceg ellen. A szerb kormány ráadásul tudott a tervről, mivel a Fekete Kéz vezetője egyben a szerb katonai titkosszolgálat tagja is volt. Semmit nem bíztak a véletlenre: a főherceget szállító automobil tervezett útvonalán több merénylő is készenlétben állt.
Végül egy elhibázott bombamerényletet követően az adandó alkalmat kihasználva a fiatal Gavrilo Princip vitte véghez a tervet: pisztollyal közvetlen közelről lelőtte Ferenc Ferdinándot és mellette ülő feleségét. A főherceget mellkasán érte a halálos lövés. Ez a golyó pedig elindította az egész világra kiterjedő fegyveres konfliktust, amelyet I. világháború néven jegyez a történelem.
 
Mindkét elkövető a börtönben halt meg: Luigi Lucheni húsz év raboskodás után felakasztotta magát 1910-ben, Gavrilo Princip pedig tuberkulózisban halt meg négy évvel a merénylet után 1918-ban.
 
Sisi halálakor viselt ruhadereka ma a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban, Ferenc Ferdinánd vérfoltos uniformisa pedig a bécsi Hadtörténeti Múzeumban tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük