ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNELEM

Az emberiség történelme csak úgy dúskál a megszámlálhatatlan érdekes, meghökkentő vagy épp drámai eseményből. Sorozatunk ezen részében e pillanatokból szemezgetünk:

1826/1827 – A legrégibb fennmaradt fotográfia, melyet az eljárás egyik feltalálója, a francia vegyész Nicéphore Niépce készített Saint-Loup-de-Varennes-ben, saját dolgozószobájának ablakából. Az alábbi kép az eredeti lemezre készített, alig kivehető felvétel feljavított változata.

Elképesztő történelem: A legrégibb fennmaradt fotográfia, melyet az eljárás egyik feltalálója, a francia vegyész Nicéphore Niépce készített (1826/1827)

1840 – Az első nőről készült fénykép. A fotográfus saját testvérét, Dorothy Catherine Drapert örökítette meg.

Elképesztő történelem: Az első nőről készült fénykép. A fotográfus saját testvérét, Dorothy Catherine Drapert örökítette meg. (1840)

1875 – Egyiptomi utcai árus múmiákat árul. A múmiákat vélt gyógyító hatásuk miatt előszeretettel használták az orvoslásban.

Elképesztő történelem: Egyiptomi utcai árus múmiákat árul (1875)

1922 – Tutanhamon sírjának pecsétje. Az egyik leghíresebb egyiptomi fáraó, mivel nyughelyét sírrablók nem fosztották ki. A kép készültekor a pecsét 3245 éve volt érintetlen.

Elképesztő történelem: Tutanhamon sírjának 3245 éve érintetlen pecsétje (1922)

1925 – Christopher Robin ül apja, Alan Alexander Milne ölében. Az író édesapa leghíresebb műve a Micimackó, amely kisfiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin – magyar fordításban Róbert Gida.

Elképesztő történelem: Christopher Robin ül apja, Alan Alexander Milne ölében (1925)

1926 – Nők és gyerekek csoportja vesz körbe egy nőt, aki egy fluoroszkópon állva veszi szemügyre, megfelelően állnak-e a lábai a felhúzott cipőben. A jobb oldalon álló férfi kezeli a gépet. Akkoriban még nem tudták, hogy a gép által kibocsátott röntgensugarak, amelyek láthatóvá tették a láb csontjainak elhelyezkedését a lábbeliben, súlyos sejtromboló hatásuk van. A gépkezelők kezei az állandó sugárzás miatt erősen roncsolódott, gyakran rákos megbetegedéseket okozott náluk.

Elképesztő történelem: nők és gyerekek csoportja vesz körbe egy nőt, aki egy fluoroszkópon állva veszi szemügyre, megfelelően állnak-e a lábai a felhúzott cipőben (1926)

1930-as évek – Olyan rádiót, faxot vizionált a ’30-as évek reklámja, amely képes kinyomtatni a világ híreit. Az otthoni instant újság végül csak jópofa ötlet maradt.

Elképesztő történelem: Olyan rádiót, faxot vizionált a ’30-as évek reklámja, amely képes kinyomtatni a világ híreit.

1945 – Kamikaze repülőgép lenyomata az Angol Királyi Haditengerészet HMS Sussex nehézcirkálójának oldalán. Július 6-án támadta meg a hadihajót két japán öngyilkos pilóta, akik belevezették gépeiket a HMS Sussexbe.

Elképesztő történelem: Kamikaze repülőgép lenyomata az Angol Királyi Haditengerészet HMS Sussex nehézcirkálójának oldalán (1945)

1965 – A Paramount Pictures logójának eredeti festett képe. A teljes nevén Paramount Pictures Corporation ma a világ egyik legnagyobb filmvállalata, melyet a magyar származású Adolf Zukor alapított 1912-ben.

Elképesztő történelem: A Paramount Pictures logójának eredeti festett képe (1965)

1984 – A NASA űrhajósa, Bruce McCandless az űrutazás történetében elsőként kikötés nélkül, szabadon repül a kozmikus sötétségben. A Challenger űrsiklótól mindegy 90 méterre távolodott el, eközben a manőverező egységével navigált.

Elképesztő történelem: A NASA űrhajósa, Bruce McCandless az űrutazás történetében elsőként kikötés nélkül, szabadon repül a kozmikus sötétségben (1984)

Képek forrásai: Ranker, Reddit, Wisconsin History, The Times, The Guarian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük