KÍVÁNCSI VAGYOK! sorozat 44. rész:

ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNELEM

Az emberiség történelme csak úgy dúskál a megszámlálhatatlan érdekes, meghökkentő vagy épp drámai eseményből. Sorozatunk ezen részében e pillanatokból szemezgetünk:

1826/1827 – A legrégibb fennmaradt fotográfia, melyet az eljárás egyik feltalálója, a francia vegyész Nicéphore Niépce készített Saint-Loup-de-Varennes-ben, saját dolgozószobájának ablakából. Az alábbi kép az eredeti lemezre készített, alig kivehető felvétel feljavított változata.

1840 – Az első nőről készült fénykép. A fotográfus saját testvérét, Dorothy Catherine Drapert örökítette meg.

1875 – Egyiptomi utcai árus múmiákat árul. A múmiákat vélt gyógyító hatásuk miatt előszeretettel használták az orvoslásban.

1922 – Tutanhamon sírjának pecsétje. Az egyik leghíresebb egyiptomi fáraó, mivel nyughelyét sírrablók nem fosztották ki. A kép készültekor a pecsét 3245 éve volt érintetlen.

1925 – Christopher Robin ül apja, Alan Alexander Milne ölében. Az író édesapa leghíresebb műve a Micimackó, amely kisfiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin – magyar fordításban Róbert Gida.

1926 – Nők és gyerekek csoportja vesz körbe egy nőt, aki egy fluoroszkópon állva veszi szemügyre, megfelelően állnak-e a lábai a felhúzott cipőben. A jobb oldalon álló férfi kezeli a gépet. Akkoriban még nem tudták, hogy a gép által kibocsátott röntgensugarak, amelyek láthatóvá tették a láb csontjainak elhelyezkedését a lábbeliben, súlyos sejtromboló hatásuk van. A gépkezelők kezei az állandó sugárzás miatt erősen roncsolódott, gyakran rákos megbetegedéseket okozott náluk.

1930-as évek – Olyan rádiót, faxot vizionált a ’30-as évek reklámja, amely képes kinyomtatni a világ híreit. Az otthoni instant újság végül csak jópofa ötlet maradt.

1945 – Kamikaze repülőgép lenyomata az Angol Királyi Haditengerészet HMS Sussex nehézcirkálójának oldalán. Július 6-án támadta meg a hadihajót két japán öngyilkos pilóta, akik belevezették gépeiket a HMS Sussexbe.

1965 – A Paramount Pictures logójának eredeti festett képe. A teljes nevén Paramount Pictures Corporation ma a világ egyik legnagyobb filmvállalata, melyet a magyar származású Adolf Zukor alapított 1912-ben.

1984 – A NASA űrhajósa, Bruce McCandless az űrutazás történetében elsőként kikötés nélkül, szabadon repül a kozmikus sötétségben. A Challenger űrsiklótól mindegy 90 méterre távolodott el, eközben a manőverező egységével navigált.

Képek forrásai: Ranker, Reddit, Wisconsin History, The Times, The Guarian

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod vagy megoszthatod Facebook oldalunkon!

Olvasd el a többi részt is, ha Kíváncsi vagy, …

… mikor készült az első fotó egy DNS-ről?

… miért használnak zöld színű hátteret a számítógépes trükkökhöz?

… mikor készült a világ első hangfelvétele?