ÓRIÁSPOLIP, AZ ÖNFELÁLDOZÓ ANYA

Kivételesen megható történet következik a szülői gondoskodásról. Szinte felfoghatatlan, milyen óriási áldozat hoz ez a különleges édesanya: ő a csendes-óceáni óriáspolip, aki saját életét adja gyermekei életéért.

Az általában alig 4 évig élő nyolckarú puhatestű óriáspolip nősténye élete utolsó évét az utódnemzésre és az utódai gondozására fordítja. A testében 4-5 hónapig fejlődő petéket a tél közepén, amikor a víz hőmérséklete ideálissá válik, kilöki magából, ezután a karjaival gondosan összegyűjti, majd az általa készített zsinórokra felerősíti őket. Az odúja tetejéhez rögzített nagyjából 170 fonaton csillogó fehér könnycseppekként ringatózik a nagyjából 56 ezer polippete. Az anya ott ül alattuk, és őrködik folyamatosan a bébik kikeléséig, összesen 5-6 hónapig. Ez idő alatt óvatosan átkarolja a fonatokat, frissen tartja körülöttük a vizet, így levegőztetve őket, miközben arra is ügyel, ne tapadhasson rájuk semmilyen szennyeződés.

Ez idő alatt soha nem eszik. Valószínűleg azért teszi ezt, mert a zsákmány odavonzhatja a ragadozókat vagy mert az evés során keletkező maradványok parazitákat csalogatnának a peték közelébe. Az anya testében lévő összes energiát lassan de biztosan felemészti a szünet nélküli gondozás és a hónapokig tartó éhezés. Mikor majd’ félév elteltével elkezdenek az utódai kibújni a petékből, már az éhenhalás szélén áll. Egykor téglavörös színe már halálszürke, a bőre a bomlás jeleit mutatja. Zihálva, ki-kihagyva veszi csak a levegőt. A vég már nagyon közel, de még nem halhat meg. Még nem. Előbb minden gyermekét ki kell segítenie a bölcsőjéből: folyamatos, finom mozgásokkal fújja a vizet a bébikre, óvatosan kiterelve őket az odúból.

Amint mindegyik apróság útnak indult, végre megpihenhet. Abbahagyja a légzést és meghal.

Az újszülött polipok az óceán felszíne felé veszik az irányt, táplálkoznak, növekednek, hogy beteljesíthessék fajfenntartó feladatukat. És hogy mennyi éli meg közülük a felnőttkort? A legtöbb esetben abból a több tízezerből csupán kettő – a legnagyobb szülői áldozat árán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük