TÖRTÉNELMI ÉRDEKESSÉGEK

Az emberiség történelme csak úgy dúskál a megszámlálhatatlan érdekes, meghökkentő vagy épp drámai eseményből. Sorozatunk ezen részében e pillanatokból szemezgetünk.

1900-as évek első fele – A mopsz, a bullterrier és a német juhászkutya 100 év beltenyészet után.

1910-es évek – Jacob Miller amerikai katona csatában szerzett fejlövésével. Sebesülése után évtizedekig élt még, egészen 88 éves koráig.

1923 – Német gyerekek toronyépítőset játszanak a hiperinfláció (szélsőségesen nagy pénzromlás) miatt értéktelenné vált pénzkötegekkel.

1925 – Repülőgép szárnyán lejátszott teniszmeccs.

1940-es évek – A holokauszt áldozatairól eltávolított jegygyűrűk.

1950-es évek – Earle Dickson amerikai feltaláló és felesége, Josephine Knight. Earle fiatal férjként a konyhában rendre apró sebesüléseket szerző felesége számára kísérletezte ki a sebtapaszt, amit az ifjú ara egyedül és egyszerűen fel tudott magának ragasztani. A Johnson & Johnson vállalatnál, ahol Dickson dolgozott, azonnal felismerték a találmány üzleti jelentőségét és piacra dobták. Dickson a vállalat alelnökeként ment végül nyugdíjba.

1961 – Tapsi Hapsi, Csőrike, Dodó kacsa és még megannyi rajzfilmkarakter eredeti amerikai hangja, Mel Blanc kórházi ágyán. A munkamániás Blanc súlyos autóbalesetét követően kórházi ágyán szinkronizálja a Frédi és Béni című rajzfilmsorozat Bénijét.

1984 – George Lucas rendező filmje, a Star Wars makettjei között.

1986 – A csernobili atomerőműben történt katasztrófa hozta életre a világ legmérgezőbb hulladékát. A hatalmas hőtől megolvadt radioaktív üzemanyag, grafit, beton és más helyszínen lévő anyagok keverékéből áll ez a megszilárdult lávának tűnő rettenet.  Az atomkatasztrófa után utáni napokban olyan erősen sugárzott, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatása percekben volt mérhető: két perc után belső vérzés lépett fel, négy perc után hányás és láz, alig öt perc után pedig bekövetkezett a halál.

1992 – A Jurassic Park című film egyik leghíresebb jelenetének forgatása a gép T-Rexszel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük