HASBESZÉLÉS

A szórakoztatás az emberi kultúra legelemibb része: a bűvészek, akrobaták, zsonglőrök, stand-uposok, karikaturisták vagy a viccet mesélő szomszéd is ugyanazzal a céllal fordul közönsége felé: hogy megnevettessen, szórakoztasson, meghökkentsen. E társaság igen érdekes tudással bíró képviselői a hasbeszélők.

Számos horrorfilm és könyv gonosztevője egy mozgatható baba vagy épp az azt megszólaltató hasbeszélő, ez pedig nem véletlen. Érdekes, de ugyanakkor hátborzongató élmény is egy szemét forgató, száját mozgató, sokszor nem túl bizalomgerjesztő arccal megáldott bábu, ami élőnek tűnik azáltal, hogy az őt életre keltő ember által szólal meg, miközben nem is mozog a szája előadás közben, vagy legalábbis úgy tűnik. A trükk lényege, hogy a művész szája és az állkapcsa alig észrevehető módon mozdul csak, miközben el tudja hitetni a közönséggel, hogy a hangok a kezével mozgatott bábuból jönnek. A magánhangzók és néhány mássalhangzó kimondása még könnyen megy mozdulatlan ajkakkal, ám vannak olyan mássalhangzók, melyeket nem tudna feltűnő szájmozgás nélkül kimondani. Két módszert is alkalmazhat: ezeket a hangokat vagy elkerüli, vagy más, hasonló hangzásúakkal helyettesíti: például B helyett D-t, M helyett N-t mond. Sok gyakorlással a cserehangok használata cseppet sem lesz feltűnő.

A hasbeszélés egy igen ősi, több ezer éves múltra visszatekintő foglalkozás. Feltételezések szerint eredetileg nem is a szórakoztatás, hanem a megtévesztés és befolyásolás eszköze volt. Vallási rítusok során a hallgatóság úgy hitte, hogy a hasbeszélő belsejéből jövő hangok valójában a holtak hangjai, akik általa tudnak szólni az élőkhöz, akik a jövőt is meg tudják jósolni. Az egyik legelső feljegyzés szerint az ókori Görögországban Apollo templomának papnője használta a hasbeszélést jóslásaihoz.

A szellemi erők és a túlvilági kapcsolat eszméje a 18. században szorult háttérbe, és inkább a nép szórakoztatására kezdték használni, mutatvánnyá, műsorszámmá vált. Ekkoriban kezdett elterjedni a mozgatható babák használata. A modern hasbeszélés atyjának az angol Fred Russellt tartják, aki Coster Joe-nak keresztelt bábjával „beszélgetéseket” folytatott a nagyközönség ámulatára.

Habár a hasbeszélést profi szinten űzők száma az eltelt évszázadok alatt nagyon megcsappant, még ma is megtekinthetők az ember-bábu párosok műsorszámai a világot jelentő deszkákon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük