HÍRES SZÖVEGEK

A nagy gazdasági világválság (1929-1933) idején munkáját elvesztett ember próbál állást találni. A hirdetőtábláján információk szerepelnek róla, mint egy két lábon járó önéletrajz: 28 éves, 170 cm magas, 61 kg súlyú, 8 év szakmai tapasztalat hirdetésben, reklámban, értékesítésben, Brooklynban lakik, és azonnal munkát akar. Érdekes, de ennyi adat mellett a nevét nem tüntette fel a táblán.

A brit csapatok által 1945. április 15-én állított tábla a hírhedt bergen-belseni koncentrációs tábor bejáratánál a felszabadítás után. Ezzel állítottak emléket a nácik itt megölt 23 ezer áldozatának. A szöveg utolsó sora: A náci kultúra egy példája.

Robert Duvall tartja a kezében Marlon Brando szövegét a Keresztapa forgatásán. A címszereplő Brando nem tudta jól megtanulni a szövegeit, gyakran improvizált, ám ez Francis Ford Coppola rendezőnek nem tetszett, aki a forgatókönyvben szereplő szöveget akarta a filmen is visszahallani. Így nem volt más választás, mint „puskát” tartani Brando elé, amit a vele szemben álló színész tartott. Vito „Don” Corleone szerepét ezzel együtt is parádésan hozta, a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját kapta érte 1973-ban, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig Coppola vehette át az elismerést.

Chris McCandless amerikai kalandor halála előtt készítette ezt az utolsó képet magáról. Az önkéntesen nomád életmódot folytató fiatalember az alaszkai vadonban élt már négy hónapja, amikor baleset érte, egy idő után nem tudott magáról gondoskodni, és éhen halt. A láthatóan csontsovány McCandless kezében a következő búcsúüzenet olvasható: Boldog életem volt, köszönöm Uram. Viszlát és Isten áldjon mindenkit! Egy hónappal később, 1992 szeptemberében találták meg a testét.

A nagy sikerű 11 Oscar-díjjal kitüntetett film, a Titanic egyik jelenetében látható búcsúüzenet Rose-tól (Kate Winslet) Cal-nak (Billy Zane), mellette a széfben a híres rajz Rose-ról. 2015-ben aukció keretében értékesítették a jó állapotban megőrzött filmes kelléket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük