ELISABETH ROBINSON: BONCASZTALRÓL AZ OLIMPIÁRA

Elisabeth „Betty” Robinson amerikai atléta története igazán különleges és cseppet sem mindennapi: elképesztő akaraterővel küzdötte fel magát a világ csúcsára úgy, hogy néhány évvel korábban szó szerint a boncasztalról menekült meg.

Az 1911-es születésű Betty mindössze 16 évesen már az amszterdami olimpiát megelőzően remek eredményeket szerzett 100 méteres futásban, de akkori világcsúcsát a hivatalos indoklás szerint hátszéllel szerezte, így azt végül érvénytelennek nyilvánították. Az olimpián azonban nem talált legyőzőre, világcsúccsal olimpiai bajnok lett. Mivel a nők atlétikai versenye korábban nem szerepelt a programban, Betty lett az első női bajnok 100 méteres futásban. Csapatban is indult 4×100 méteres váltófutásban, ott ezüstérmet szerzett.

Épp a soron következő, Los Angeles-i olimpiai szereplésére készült, amikor 1931-ben repülőgép-szerencsétlenség érte. Megmentője halottnak hitte, és csak azért vitte az Oak Forest kórházba, mert ismerte az ottani temetkezési vállalkozót, akinek átadhatta Betty testét. Szerencsére az ott dolgozó boncolóorvos észrevette a lány életjeleit, és az orvosok azonnal ellátták súlyos sérüléseit: számos belső sérülése mellett a fiatal sprinter lábai összetörtek. Fél évre kerekesszékbe került, és még újabb két év telt el, mire újra tudott normálisan járni.

Hihetetlen küzdeni akarásának köszönhetően az 1936-os berlini olimpiai játékokra sikerült kvalifikálnia magát, ahol a 4×100 méteres váltófutásban indult. Azért választotta ezt a számot, mert csapatban nem első emberként indulva nem kellett szabályos térdelőrajtból rajtolnia, amire összeroncsolt térdkalácsa miatt képtelen lett volna. A favorizált, élen álló németek egyik tagja futás közben elejtette a váltóbotot, ezzel Betty átvette a vezetést és átadva a váltóbotot társának, az amerikai csapat megszerezte az aranyérmet.

A berlini olimpia után visszavonult, de hivatalnokként továbbra is részt vett az atlétikában. 1999-ben 87 éves korában érte végül a halál, amitől alig 20 esztendősen a csodával határos módon sikerült megmenekülnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük