A RETTEGETT VIZSGA, A GAOKAO

Nyár elején a kínai diákoknak életük legnehezebb próbájával kell szembenézniük, amely szó szerint sorsdöntő lesz a számukra: jövendőbeli karrierjük és ezzel együtt megélhetésük, sőt házasságkötési esélyeik is nagyban függ attól, hogyan teljesítenek a világ egyik legnehezebb megmérettetésén: ez a hírhedt nemzeti főiskolai vizsga, a gaokao.

A hivatalosan 1977 óta zajló évenkénti vizsga a belépője az ország valamennyi felsőoktatási intézményébe. Általában a középiskola utolsó évében teszik le a diákok, mint itthon az érettségit. De míg Magyarországon „csak” nagyjából 70-80 ezer diák tudása mérettetik meg, és nem dől össze a világ, ha nem úgy sikerül, ahogy azt az ember elképzeli, Kínában 10 millióan(!) vizsgáznak, és bizony az itt szerzett eredményen áll vagy bukik szinte minden. Ennyi tanuló vizsgáztatása nagy logisztikai feladat, és mivel óriási a tét, a puskázások elkerülése érdekében nagy területen – esetenként kint a szabad ég alatt – egyszemélyes padokba ültetik a nebulókat tisztes távolságra egymástól.

A két-három napig zajló vizsga – tartománytól függően – körülbelül 9 órát vesz igénybe. A hagyományos kínai nyelv és a matematika tantárgy minden tesztben szerepel. Idegen nyelvű tantárgyat viszont választhatnak a diákok, ez lehet az angol (a legtöbben emellett szoktak dönteni), francia, japán, orosz, német vagy spanyol. Ezen kívül társadalom- vagy természettudományi témájú feladatlap megírása közül választhatnak. A 2018-as vizsga tartalmazott többek között egy esszé megírását a tanuló kedvenc Konfucius tanítványáráról, egy levél megfogalmazását 2035-ben 18. életévüket betöltő fiataloknak, valamint a következő matematikai feladványt: ha x + y ≥ a , x – y ≤ -1 , a minimum érték pedig z = x + ay = 7, akkor mi az a?

Mivel csak évente egy lehetőség van teljesíteni a gaokaot, a diákokon és az őket felkészítő tanárokon is óriási a nyomás: előbbieknek a későbbi megélhetés, utóbbiaknak a társadalom felől érkező megfelelési kényszer miatt. A tanárok sokszor nincsenek tekintettel a diákok terhelhetőségére, gyakran túlhajtják őket a felkészülés évei alatt a sikeres vizsga érdekében, szülők tömegei pedig gyakran közösen imádkoznak gyermekük sikeres vizsgája érdekében.

Habár a 2000-es évek óta ugrásszerűen megnőtt a felsőoktatási intézmények száma, és így a felvételizők már nem csupán 20%-a, hanem 90%-a is megkezdheti felsőfokú tanulmányait, a fiatalok körében a gaokao még mindig a legrettegettebb iskolai esemény, ahol mentőegységek állnak készenlétben az elájuló vizsgázók ellátására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük