ÉSZBONTÓ TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÉNYEK TOP 10

Kutyaszemek

A kutyák ugyanúgy látnak, mint az emberi piros-zöld színvakok, vagyis a kutyák világa sárga, kék és szürke színekből áll. Amikor egy ember pirosnak lát egy tárgyat, a kutyának ez sárgának tűnik, a zöld tárgyak pedig fehérnek (azaz a szürke egyik árnyalatának). Tehát a kutyák nem színvakok, de nem is látják olyan színesnek a világot, mint mi emberek.

Ssss….

A londoni Szent Pál-székesegyház Suttogó Galériáján rendkívül jól visszaverődnek a hangok. A kupola egyik oldalán állva jól lehet hallani, ha valaki a másik oldalon, onnan 36 méter távolságban suttog. Ez körülbelül 8 villanyoszlopnyi távolság.

Fülvédőt fel!

A világ leghangosabb állata a kék bálna. Akár 188 decibel erejű hangok kibocsátására is képes, amelyek 850 km távolságra is elhallatszanak. Egy induló űrrakéta által keltett hang erejével egyenértékű. Mivel a 130 decibelnél erősebb hangok már fizikai fájdalmat okoznak, nem túl egészséges közvetlen közelről hallgatni a kék bálna énekét.

Elfújta a szél

1940-ben az egyesült államokbeli Tacoma híd alig négy hónappal a forgalomnak való átadása után összeomlott – szélfújás miatt. Minden merev testnek saját rezgései vannak. Ha a külső rezgések olyan frekvenciájúak, amelyek közel esnek a test rezgéseihez, akkor elkezd rezonálni, ami akár a test sérüléséhez is vezethet (ilyen az énekhangtól összetörő pohár esete is). Akkor a hidat pont olyan szél fújta, ami nagyjából megegyezett a híd saját rezgésével. Az építmény hullámzani kezdett, majd egyszerűen nem bírva tovább a terhelést, és összeomlott. (Korabeli videó lent a híd kilengéséről és összeomlásáról.)

Tölthetek egy pohár üveget?

Az üveg nem szilárd test, hanem folyadék. Mégsem látható folyás közben, mert nagyon sűrű, viszkózus. A nagyon régi ablakok alsó része valamivel vastagabb, mint a felső, mert az évek során az üveg lassan lefelé folyik.

Közös „mű”

Először 1938-ban New York-i és londoni szakemberek állítottak elő nejlonszálakat. Ebből a rugalmas műanyagszálból készülnek pl. a zacskók, szatyrok, zsinórok, harisnyák stb. Az új anyagot a két városról nevezték el: NY-Lon.

Ez aztán atombiztos!

Az atomórákat a tudósok használják az idő mérésére. Ezek csak 300.000 évenként késnek vagy sietnek egyetlen másodpercet. Az első atomórát 1948-ban készítették.

Tegyél el még egy flakon naptejet!

A Holdnak nincs légköre, ami elnyelné a Nap hősugárzását. Ez azt jelenti, hogy ott a Nap sokkal forróban süt. Éppen ezért az űrhajósok fényes, hővisszaverő űrruhát viselnek.

Sózzad!

A tengerek vize évmilliók alatt vált sóssá. Az eső és a hólé lassanként kioldotta a sót a kőzetekből. Ez adja ma a tengerek sótartalmát.

Növesztő űr

Az űrhajósok teste a világűrben töltött idő alatt 5 cm-rel is megnyúlhat, mivel a gerincüket alkotó csigolyákat a tömegvonás (pontosabban annak hiánya) nem szorítja egymáshoz.

A Tacoma híd kilengése és vízbe zuhanása:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük