Neuschwanstein kastély

Ha a németországi Neuschwanstein kastélyról nem is ugrik be elsőre sok minden, mégis közvetett módon világszerte ismert: az egyik leghíresebb márka, a Disney logójának ihletője. De még mielőtt Walt Disney inspirációt merített volna belőle európai körútja során Disneyland és a rajzfilmes kastélyainak megalkotásához, saját korában már nagy hírnevet szerzett magának e csodaszép építmény és megálmodója is.

 

Megépülésében politikai esemény is közrejátszott: 1866-ban Bajorország Ausztriával szövetségben elvesztette a Poroszország elleni háborút. Bajorország vesztes félként kénytelen volt elfogadni azt a feltételt, hogy háború esetén a bajor király nem rendelkezhet a saját hadserege felett.

A szörnyű gyerekkora alatt érzelmileg és testileg is meggyötört II. Lajos bajor uralkodó független vezetői státuszát elveszítve, egyre inkább igyekezett elmenekülni a valóságtól: leginkább építkezések által igyekezett saját mesebeli királyságot teremteni magának.

 

A Neuschwanstein kastély – magyarul Új Hattyúkő kastély – a dél-németországi Schwangau község területén, az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján. Egy régi várrom helyén kezdték el építeni Lajos utasítására 1869-ben. Számtalan szakértő dolgozott az építésen: építészek, kézművesek, kőművesek, dekoratőrök. A király tevékenyen részt vett a tervezésben, aki szívügyének tekintette alkotását, pénzt és időt sem sajnált rá. Richard Wagner német zeneszerző iránt érzett tisztelete és csodálata miatt pedig a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette. Amíg az építkezés zajlott, Lajos a közeli Hohenschwangau kastélyban lakott, ahol korábban a gyerekkorát töltötte.

A Neuschwanstein kastély büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom lett! A berendezés és dekoráció román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket is hordoz magán. Elkészült termei lélegzetelállítóak, a berendezés és a díszítések pazarak. Középkori külleme ellenére a Neuschwanstein kastély korának egyik legmodernebb épülete is volt: bevezették az elektromosságot, és többek között központi fűtés, automata öblítésű wc-k, hideg-meleg vizű konyhai csapok, szolgahívó elektromos csengő rendszer, telefonok és étellift is növelték a komfortot.

Lajos 1884-ben költözött be, de a kastély ekkor még félig sem volt kész.

 

Azonban az elmebaj és az őrület idővel egyre inkább elhatalmasodott rajta, miközben egyre jobban eladósodott nagyszabású építkezései miatt.

Végül Neuschwanstein építését idő előtt befejezték, amikor 1886-ban egy állami küldöttség Bernhard von Gudden pszichiáter professzor vezetésével a kastélyban őrültnek nyilvánította, majd letartóztatta az eljárás ellen minden erejével küzdő Lajost. Néhány nappal később őt és a pszichiáter professzort is holtan találták a Starnbergi-tó sekély vizében. Haláluk pontos körülményei a mai napig tisztázatlanok.

 

A Neuschwanstein kastély sosem készült el teljesen. Habár az ötemeletes palotában 360 szoba található, ezekből mindössze 14 készült el Lajos halála előtt. Az épület ezeket leszámítva teljesen üres. Azóta is várja a mesterembereket, akik végre befejezik az építését…

 

A Hohenschwangau kastély egyik szobájában pedig a mai napig ott áll a Neuschwansteinra irányított távcső, amelyen keresztül Lajos nap mint nap figyelte, hogyan épül szeretett kastélya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük