Conrad Heyer

Ma már gyakorlatilag elképzelni sem tudjuk az életünket fényképezés nélkül. Csúcstechnológiás telefonjainkkal, modern fényképezőgépeinkkel bármikor bármit le tudunk fotózni remek minőségben. A fényképezés ugyanakkor az emberiség viszonylag nem túl régi találmánya.

 

A dagerrotípia volt a fotográfiában az első gyakorlatban használt képrögzítési eljárás, amely 1839-es megszületésétől az 1850-es évek elejéig volt széles körben elterjedt. A fennmaradt fotográfiák a régmúlt korok olyan különleges lenyomatai, amelyek a valóságot már igazi valójában örökítették meg.

Elsőre nincs semmi különös a cikkben látható régi dagerrotípián: egy elegáns öltözetű, szúrós tekintetű, idős bácsi látható rajta. A felvétel 1852-ben készült. A különlegessége viszont elsősorban nem a készítés idejében, hanem a képen látható idős úr korában van.

 

A dagerrotípián Conrad Heyer amerikai farmer és veterán katona látható, aki a képen épp 103 éves volt, vagyis egész pontosan 1749-ben született. Valószínűleg ő a legkorábban született és még életében lefotózott ember a világon.

 

Ő már akkor élt, amikor nálunk még Mária Terézia uralkodott, amikor a franciáknál kitört a nagy forradalom, vagy amikor James Watt feltalálta a gőzgépet. Nagyszülei, akikkel még találkozhatott, élhettek már az 1600-as években. Félelmetesen nagy távolságot tudunk utazni az időben, ha erre az öreg úrra nézünk…

 

A még fellelhető dagerrotípiák készítési idejének, a rajtuk szereplő személyek személyazonosságának és korának beazonosíthatósága sokszor nehézségekbe ütközik több mint 150 év távlatából, ezért nincs kizárva, hogy volt még nála is korábbi születésű személy, akit fotón megörökítettek, de szakmai körökben jelenleg őt tartják az elsőnek.

 

Miközben szigorú tekintettel nézett a fotós masinájába, Heyer nem is sejtette, milyen óriási jelentőséggel fog majd bírni az utókor számára a róla készülő fotográfia.

 

A kép elkészülése után néhány évvel, 107 éves korában halt meg szülővárosában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük