Önműtét

Vannak olyan helyzetek, amikor az ember saját életének megmentése érdekében vagy csak épp tudományos kíváncsiságból nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy saját magán végezzen el műtéti beavatkozást. Egy elképesztő történet a múlt századból.

 

Dr. Evan O’Neill Kane amerikai sebész vakbélműtét-specialistának számított: közel 4000 ilyen beavatkozást végzett már el pályája során. 1921-ben, 60 éves korában arra vállalkozott, hogy a saját vakbelét eltávolítja. A műtétet nem pusztán szenzációhajhászásból vállalta: egyrészt szerette volna megtapasztalni az eljárást egy beteg szemszögéből, másrészt pedig így igyekezett népszerűsíteni a novokain, mint helyi érzéstelenítő alkalmazását olyan betegeknél, akiknél kockázatos volt altatáshoz étert használni:

 

az éter rendkívül veszélyes kábítószer, amit Kane szerint túl gyakran és feleslegesen használnak orvostársai. Meg akarta mutatni, hogy egy vakbélműtéthez is tökéletesen elég a sokkal biztonságosabban használható novokain.

Így hát novokainnal elérzéstelenített és speciális tükrökkel láthatóvá tett munkaterületén el is kezdte a hasi műtétjét. A metszés nagysága akkoriban jóval nagyobb volt, mint ma – a gyógyulás jóval tovább is tartott -, de ettől eltekintve a beavatkozás remekül sikerült.

 

Ezt a bravúrt még 70 évesen is sikerült újra véghez vinnie, amikor néhány évvel korábbi lovas balesetből visszamaradt lágyéksérvét műtötte meg. Az operáció nem egész két óráig tartott, és 36 órával később már újra dolgozott a műtőben az idős sebész.

 

Műtétet elvégezni egyáltalán nem könnyű feladat, sokszor még a szakembereknek sem. Ha pedig egyenesen önmagán végzi el az ember, az már egy egészen új szintje a tudományos kísérletnek – vagy épp a mindent felülíró túlélőösztönöknek. De ez már egy másik történet…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük