Állati hősök

Ritkán esik róluk szó, pedig kétségtelenül nagy tetteket, hősies cselekedeteket vittek és visznek véghez ma is négylábú vagy épp kétlábú állati barátaink, akiknek az Egyesült Királyságban katonai kitüntetést is adományoznak.

 

A háborús időkben végrehajtott hősiességük és példamutatásuk elismerésére hozta létre Maria Dickin, a Beteg Állatokról Gondoskodó Emberek Szervezetének (angolul PDSA) alapítója a Dickin-medált, mellyel 1943 és 1949 között díjazták a hős állatokat. A zöld, sötétbarna és halványkék csíkozású szalagon függő nagy méretű bronzból készült, babérkoszorúval díszített medált 32 galambnak, 18 kutyának, 3 lónak és egy macskának adták át Londonban a második világháborúban végrehajtott tetteikért. A kitüntetésen a következő felirat olvasható: „For Gallantry” (A hősiességért) és „We Also Serve” (Mi is szolgálunk). Nagy tettekben ma sincs hiány: sok-sok év után, immár 2000 óta ismét átadásra kerülnek a Dickin-medálok. Ismerjünk meg néhány díjazottat!

 

White Vision, Winkie és Tyke kapták meg az első három elismerést 1943 decemberében. Mindhárman galambok voltak. Üzenetkézbesítésüknek köszönhetően tudták megmenteni több repülőbalesetet szenvedett ember életét. White Vision nem kevesebb mint 9 órát repült rossz látási viszonyok között erős ellenszélben, hogy kézbesíteni tudja az életmentő üzenetet.

A collie fajtájú kutya, Sheila egy 1944 decemberében történt baleset után a hóviharban elveszett négy amerikai pilóta megmentésében segített. Ő volt az első „civil” eb, akit kitüntettek a katonai medállal.

 

Egyetlen macska, Simon kapta meg eddig a PDSA kitüntetését: a HMS Amethyst nevű hajón szolgált mint az ellátmányt kártevőktől védő hivatásos patkányirtó, harcban elszenvedett repeszsérülései ellenére is elvégezte feladatát, és kitartása erősítette a morált a katonákban.

 

Posztumusz tüntették ki Dickin-medállal 2016-ban Reckless-t (Vakmerő), a mongol kancát, aki az Egyesült Államok tengerészgyalogságával szolgált a koreai háborúban: 51-szer tette meg önállóan a veszélyes utat a katonák utánpótlását szállítva.

A legfrissebb díjazott Kuno, a belga juhászkutya, aki az elismerést 2020 augusztusában vette át afganisztáni szolgálataiért. Éjellátó védőszemüveget viselve indult támadásba a fegyveres erők ellen. Mindkét hátsó lábát meglőtték, de ilyen sérüléssel is képes volt földre rántani ellenfelét. Egyik mancsának amputációja után protézist kapott.

Megalapítása óta több mint 70 állat tulajdonosa e bátorságnak és kitartásnak emléket állító medál, és még jóval többen vannak azok, akik hivatalos elismerés nélkül is az állati hősök csapatának méltó tagjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük