Alvás agy nélkül

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nemcsak nekünk embereknek elengedhetetlenül fontos egészségünk megőrzése érdekében, hanem az állatoknak is: minden macskatartó tudja, hogy kedvence gyakorlatilag az egész napot átalussza, és ez majdnem így is van, 16-20 órát is képesek durmolni. A kutyák sem maradnak el sokkal a maguk 12-14 órájával. Alszanak a madarak, a békák, a lovak, vagy épp a méhek, a legyek és sorolhatnánk.

 

Néhány évvel ezelőttig tartotta magát az a meggyőződés, hogy aludni vagy az alváshoz hasonlóan, mélyebb szinten pihenni csak az aggyal rendelkező élőlények tudnak, mivel az alvás összetett agyi tevékenység.

Néhány fiatal kutató arra az elsőre nevetséges feladatra vállalkozott, hogy megvizsgálják azt, alszanak-e a medúzák. A medúzák olyan élőlények, amelyek csupán 2 sejtrétegből állnak, testük 97%-a víz, agyuk nincs, csak szétszórtan elhelyezkedő idegsejtjeik vannak.

 

Több hónapnyi megfigyelés vette kezdetét, és végül egészen meglepő eredményre jutottak: a Current Biology folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a Cassiopea nembe tartozó fordított medúzák alvásszerű viselkedést mutatnak.

Hozzánk hasonlóan éjszaka “alszanak”, pontosabban akkor szinte teljesen inaktívak.

Amikor néhány éjszaka megetették őket, egy ideig hasonlóan aktívak lettek, mint nappal, de gyorsan visszaálltak a szokásos éjszakai pihenőidőre. Ha pedig alvásmegvonást eszközöltek a kutatók, ugyanúgy reagáltak, ahogyan mi is: napközben kevésbé voltak aktívak, magyarul az alvásmegvonás miatt ők is álmosak és fáradtak voltak. Ők az első agy nélküli állatok, amelyeknél az alvásszerű viselkedést megfigyelték.

 

Habár úgy tűnt korábban, hogy az alvás kivételes biológiai tevékenység, amit csak aggyal rendelkező élőlények művelnek, ez abszolút cáfolatot nyert: agy nélküli lényeknek ugyanúgy szükségük van rá, hogy újult erővel tudják élni mindennapjaikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük