Andrea Amati

Andrea Amati nevét nem sokan ismerik, pedig a mai modern vonós hangszerek megszületésében elvitathatatlan érdemeket szerzett az olasz mester.

 

Cremonában született 1505-ben. Egyszerű hangszerkészítő kézművesként dolgozott, aki kreativitásának köszönhetően megújította korának vonós hangszereit, sőt némelyeket saját maga alkotott meg legelőször.

A mai modern hegedű megalkotójának tartják, mivel ő készítette az első, máig fennmaradt, három helyett négyhúros hegedűt valamikor az 1550-es években. Az első csellót is Amati alkotta meg, néhány évvel halála előtt, 1572 körül. A hegedű után a cselló a legdallamosabb vonós hangszer, hangja a legközelebb áll az emberi hanghoz.

 

Élete során dolgozott IX. Károly francia királynak, akinek 14 év alatt összesen  38 hangszert – hegedűket, brácsákat, csellókat – készített. Amatinak köszönhetően a tanyasi muzsikálás eszközei a királyi paloták előkelő hangszerei lettek, amelyek ma is fontos kellékei a klasszikus és a modern zenék készítésének.

 

Amati fiai, Antonio és Girolamo – apjuk nyomdokába lépve – maguk is magasan képzett hegedűkészítők lettek. Unokája, Nicoló pedig annak a Stradivarinak a tanítómestere lett, akinek fennmaradt hangszerei ma dollármilliókat érnek.

 

Hallgasd meg a Jurassic Park című film betétdalát! Csellón előadja Samara Ginsberg – többedmagával:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük