Mérgező szépségápolási módszerek

Ha divatról, megjelenésről volt szó, az emberek rengeteg szépségápolási módszert használtak a történelem során, hogy az adott kor trendjét alakítsák, és maguk is a lehető legjobban felvegyék az épp hódító stílust. Sokszor azonban – akaratlanul is – megmérgezték saját magukat.

A 16. században élt angol királynő, I. Erzsébet arcbőre a róla készült festményeken feltűnően fehér. Ez nem túlzó ábrázolás. A hófehér arc volt az akkori szépségápolási trend. A fehér bőrt a gazdagság és a szépség szimbólumának tekintették, ezért is igyekeztek minél jobban kihangsúlyozni, míg a napbarnított – a kint végzett munka miatt – a szegény, alacsony társadalmi osztály jelképe volt.

 

A hófehér bőr elérése érdekében sokszor fehér színű, por állagú ólomfestéket használtak. Az ólom rendkívül mérgező nehézfém, súlyosan károsítja a bőrt, de okozhat még fejfájást, szemgyulladást, a haj és fogak kihullását, gyomorproblémákat is. Toxikus hatását fokozza, hogy nem ürül ki a szervezetből, hanem beépül oda, egy idő után pedig  egészségkárosító hatása akár végzetessé is válhat.

 

Súlyosan mérgező tulajdonsága ellenére még a 18. században is előszeretettel használták az ólomfestéket sminktermékek készítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük