NÁTRON-TÓ, A MÚMIÁK TAVA

Az afrikai Tanzániában terül el a világ egyik legveszélyesebb tava, a vöröses-ciklámenes színben izzó, Balaton méretű Nátron-tó. Ez a világ leglúgosabb tava, vizének pH-értéke a 10,5-et is elérheti, ami nagyjából olyan lúgos, mint a kézmosáshoz használt szappan.

 

És ez ennyire veszélyes kémhatás az élőlények számára? Bizony az: az 50°C fok körüli hőmérsékletű, maró víz képes megégetni a tóval érintkező állatok szemét és bőrét. A veszéllyel ők is tisztában vannak, emiatt széles ívben elkerülik a tavat. Ennek ellenére viszont így is akadnak olyan szerencsétlen példányok, amelyek a tóba kerülnek, ám ahelyett, hogy elbomlanának, a tó magas nátrium-karbonát tartalmának köszönhetően a tetemeik kiszáradnak, és szép lassan sószoborrá szilárdulnak. Ez egy természetes mumifikálási folyamat, melyre már az ókori egyiptomiak is rájöttek, ezért ők is nátront használtak akkoriban a halottaik mumifikálásához.

 

A száraz évszakokban a tó jelentős mértékben kiszárad, ekkor kerülnek felszínre a kiszikkadt állattetemek. Egy Nick Brandt nevű fényképész figyelt fel először erre, és elkészítette kísérteties fotósorozatát az állati múmiákról.

 

Az élettelennek tűnő sóstó ugyanakkor egyáltalán nem lakatlan: tele van sókedvelő mikrobákkal – ők adják a Nátron-tó jellegzetes színét -, és meglepő módon rengeteg flamingó is lakja a sárszigeteit, ahol a maró lúgos víz megvédi őket és fiókáikat a szárazföldi ragadozóktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük