A világ legcsípősebb paprikája

Megdőlt a világ legcsípősebb paprikájának világrekordja. Az új bajnok 2023-ban került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

Az amerikai Ed Currie által termesztett paprika olyan erős, hogy több mint három órán keresztül képes az elfogyasztója bármelyik testrészét csípni, vagy akár egy órán keresztül rohamot okozni az általa okozott fájdalomtól.

Pepper X, a világ legcsípősebb paprikája
Pepper X, a világ legcsípősebb paprikája
A világ legcsípősebb paprikája cím elvesztője, a Carolina Reaper
A világ legcsípősebb paprikája cím elvesztője, a Carolina Reaper

A világ legcsípősebb paprikája 2023-tól

A világ legcsípősebb paprikája címet hivatalosan a Pepper X névre keresztelt paprika birtokolja. Ez azt jelenti, hogy a korábbi rekorder, a Carolina Reaper (Nagy Kaszás) most már csak a második helyen áll.

Ed Currie, aki a Carolina Reaper és a Pepper X paprika nemesítője is egyben, figyelemre méltó bravúrt ért el saját rekordjának megdöntésével. Egy évtized elhivatott erőfeszítésébe telt, amíg megalkotta a Pepper X-et. Ennyi idő keresztül kellett kereszteznie egymással a paprikafajokat ahhoz, hogy megszülessen ez a különleges fajta.

Currie úgy fejlesztette ki a világ legcsípősebb paprikáját, hogy a korábbi bajnok Carolina Reapert egy ismeretlen fajtával kombinálta. A rejtélyes paprika kiléte továbbra is titok, de Currie felfedte, hogy egy barátja küldte neki Michiganből.

Míg a Carolina Reaper kerek és élénkvörös színű, addig az Pepper X sárgás-zöldes, gumós alakú, erősen földes utóízű.

Ed Currie, a világ legcsípősebb paprikájának alkotója
Ed Currie, a világ legcsípősebb paprikájának alkotója Guinness Világrekord igazolásával (2023)

Mitől olyan irtózatosan csípős a Pepper X?

A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű anyag a felelős, ami a bőrön és a nyálkahártyán lévő hőérzékelő idegvégződéseket aktiválja. Mivel a kapszaicin vízben oldhatatlan, ezért nem segít a vízivás a csípősség enyhítésében.
 
A paprikában lévő kapszaicin szintjét a Scoville-skála segítségével lehet meghatározni, ahol a 0 pont azt jelzi, hogy az étel nem csípős. A magyar erőspaprika átlagos Scoville értéke 10 ezer.
 
A Carolina Reaper 2013-ban a Scovilleskála 1,64 milliós értékével tartotta a világ legcsípősebb paprikájának Guinness-rekordját. A Pepper X azonban most felülmúlta ezt a rekordot, 2,69 milliós laboratóriumban megerősített pontszámával.
 
A Guinness-rekordot megdöntő eredményét követően Ed Currie elárulta, hogy jelenleg egy új paprikafajtát fejleszt, amely felülmúlja majd a Pepper X csípősségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük