Kíváncsi vagyok! sorozat 4. rész:

Pokoli tűz

A csípős paprika gyakran használt konyhai alapanyag, amely pikánsan erőssé teszi az ételt, legyen az sült hús, ragu, pizza, leves stb. Sokakat már az enyhe csípősség is könnyekre fakaszthatja, pedig az igazán erős fajták tartogatják csak a durva élményt!

 

A paprikát azért érezzük csípősnek, mert a benne található kapszaicin nevű anyag ingerli a szájban lévő fájdalom- és hőérzékelő idegvégződéseket. Mivel hideg vízben oldhatatlan, ezért nem segít, ha a csípését vízivással próbáljuk enyhíteni.

 

A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.

A magyar csípős fajtákban átlagosan 500-2500 egység kapszaicin található, a jalapeñoban akár 8000 is. A világ legcsípősebb paprikája 2013 óta hivatalosan a Carolina Reaper – találó neve magyarul karolinai nagy Kaszást jelent -, melyet Ed Currie amerikai farmer alkotott meg két bivalyerős paprikafajta keresztezésével. Legcsípősebb példányában 2.200.000 egységnyi kapszaicint mértek, átlagosan pedig 1.500.000-rel büntetnek Currie teremtményei.

 

A kihívás izgalmától fűtve sokan kóstolták már a nagy Kaszást: a vége kivétel nélkül pokoli kínlódás és rosszullét. Olyan ereje van, hogy a bőrt is kimarja, nem beszélve a szájról, a nyelőcsőről és egyéb belső részekről, amikkel útja során találkozik…. Valóban a pokol tüzét érezheti az, aki be meri vállalni.

 

Lábjegyzet: A tiszta kapszaicin 16.000.000 egységgel ül a Scoville-skála tetején.

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod vagy megoszthatod Facebook oldalunkon!

Olvasd el a többi részt is, ha Kíváncsi vagy, …

… melyik hangszeren lehet úgy játszani, hogy közben a zenész egyszer sem ér a hangszerhez?

… mivel mérgezték magukat az emberek, csak hogy divatozzanak?

… hogyan létezhet az embernek hasonmása?