HALÁL AZ OLIMPIÁN

Nem túlzás azt állítani, hogy minden élsportoló egyik nagy álma a négy évente megrendezésre kerülő olimpiai játékokon diadalmaskodni. Ide nehéz és kemény munkával töltött évek vezetnek, de a vele járó siker és dicsőség, sőt már maga a részvétel is fantasztikus eredménynek és feledhetetlen élménynek számít. Senki nem úgy készül, hogy ez lesz élete utolsó megmérettetése, és onnan már nem fog élve hazatérni… Két tragikus sorsú fiatal sportember története következik.

A mindössze 21 éves portugál Francisco Lázaro maratoni futóként állt rajthoz az 1912-es stockholmi nyári olimpiai játékok maratonfutás számában. A nagyjából 40 kilométeres távból 29-et már lefutott, amikor Lázaro hirtelen összeesett. A gyors orvosi ellátás ellenére másnap a kórházban meghalt. A halál okaként először a kiszáradást jelölték meg, mivel a futás napján igen meleg volt. Később derült ki a szomorú igazság: napvédő krémmel kente be a bőrét, hogy megvédje az erős napsugárzástól, ez azonban megakadályozta bőre természetes hűtő folyamatát, az izzadást. A normál 36-37 fokos testhőmérséklete életveszélyesen magasra, 41 fokra emelkedett, amit a hosszú futás alatti extrém fizikai igénybevétel csak súlyosbított. A szervei rövid időn belül felmondták a szolgálatot, végül ez okozta a halálát.

Londoni nyári olimpia, 1948. A csehszlovák tornász csapat tagjaként érkezett az angol fővárosba a 21 éves sportoló, Eliška Misáková. Azonban amint megérkeztek, egy orvosi vizsgálaton Misákovánál járványos gyermekbénulást diagnosztizáltak: ez egy, a központi idegrendszert megtámadó, bénulást, végtagtorzulást is okozó, rendkívül ragályos és veszélyes vírusos megbetegedés. Misákovát a diagnózis után azonnal kórházba szállították és karanténba helyezték. Csapattársait letaglózta a hír, de versenyezniük kellett, a nagybeteg társukért is. Misákovát gyorsan legyőzte a vírus, a tornaverseny másnapján halt meg. Csapata végül óriási küzdelemben megnyerte az aranyérmet, elhunyt sporttársuk pedig – egyedül az olimpiák történetében – posztumusz olimpiai bajnok lett. Az Eliška Misáková hamvait tartalmazó urnát és aranyérmét a csapatban versenyző nővére vitte haza Prágába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük