TITANIC KÉPEK

1912. április 15-én korának elsüllyeszthetetlennek vélt legnagyobb és legmodernebb óceánjárója, a Titanic az Atlanti-óceán négy kilométeres sötét mélységébe süllyedt, miután jéghegynek ütközött. A görög mitológiában szereplő titánokról kapta a nevét a White Star Line brit hajózási társaság tulajdonát képező csúcstechnológiás utasszállító hajó, ami első útján egy későn észrevett jégheggyel történt ütközést követően mindössze 2 és fél óra alatt elsüllyedt. A 2224 utasból több mint 1500-at vitt hullámsírba.

 

A Titanic történetének fontos pillanatai és szívszorító emlékei ritkán látott fotókon:

A Titanic a Harland és Wolff hajóépítő üzemében készül 1910 körül. A korlátnak támaszkodó munkás szinte eltörpül a hajóóriáson.

Miután az angliai Southampton kikötőjéből elindult, a Titanic még két városban megállt utasokat felvenni a nyílt óceánra való indulás előtt. A képen az írországi Queenstownból hajózik ki éppen az óceánjáró, tatján kivándorlók gyűlnek a tatkorláthoz, hogy egy utolsó pillantást vessenek szülőföldjükre. A katasztrófa éjszakáján az áldozatok közül sokan itt gyűltek össze, mielőtt a hajó végleg elmerült volna.

J. Stuart Holden tiszteletes első osztályra szóló jegye a Titanicra, aki végül mégsem szállt hajóra. Jószerencséje örök emlékéül őrizte meg. A rajta olvasható dátum 10/4 1912, vagyis 1912. április 10., az indulás napja.

Az étkezőszalonban vacsorázó utasok erről az étlapról választhattak az ütközés napjának estéjén, 1912. április 14-én. Mentaszószos bárányt, marhahús bélszínt, főtt újburgonyát, rizsköretet, francia fagylaltot is lehetett választani az utolsó vacsorán.

Egy közelben tartózkodó hajó, a Baltic távírásza vett egy rövid és sürgős üzenetet a Titanicról: „Sinking. Wants immediate assistance.” Lefordítva: „Süllyedünk. Azonnali segítséget kérünk.” 

A Titanicot feltérképező expedíció egyik legizgalmasabb lelete egy megmaradt mosdószekrény volt. Habár a mögötte lévő fából készült fal már rég elkorhadt, az álló vizeskancsó és az alatta lévő pohár is épen maradt a kifejezetten a tálalásukra szolgáló polcon. A pohár szájával felfelé áll, ami azt jelenti, hogy a kabin lakója az elsüllyedés napján ivott belőle. A kép jobb oldalán mindkét pohár szájával lefelé van fordítva, használatra készen.

A Titanic egyik áldozatának sírköve a halifaxi Fairview temetőben. A katasztrófa több mint 150 áldozatát temették ide. Sokakat nem sikerült azonosítani, ezért a sírköveiken a nevük helyett egy szám szerepel: azt jelöli, hányaddiként találták meg a holttestüket. A képen szereplő ismeretlen elhunyt volt a 29.

Egy hosszú sötét kabát, egy nadrág és egy cipő. A törmeléksávban több ilyen megdöbbentő maradványra leltek a kutatók. A képen látható ruhadarabok nem a szekrényből estek ki: ezeket viselte a katasztrófa éjszakáján az egyik utas. A teste azóta feloldódott, a ruhái viszont ott maradtak.

Képek forrásai:

Don Lynch, Ken Marshall: A mélység kísértetei, Egmont-Hungary Kft. (2003)

History Channel, New York Times, CTV News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük