A KÓBOR KUTYA HÁBORÚJA

Mi emberek természetünknél fogva hajlamosak vagyunk konfliktusba keveredni egymással komoly és banális okok miatt egyaránt. A gondok ott kezdődnek, amikor fegyverekkel és katonákkal felszerelkezett országok feszülnek egymásnak, és az addigi szimpla szájkarate és haragszom-rád álláspont véres összecsapásokba torkollik. A 20. század egyik ilyen összecsapása nem más, mint egy elkóborolt eb miatt robbant ki.

A két főszereplő Görögország és Bulgária. 1913 nyarán vívták egymás ellen több más ország részvételével a második Balkán-háborút a bolgárok területi követelései miatt. Végül Bulgária vesztett, ami után érthető módon a két szomszéd viszonya rendkívül feszült maradt.

Az ellenségeskedés 1925 októberében hágott tetőfokára: egy görög katonát lelőttek a bolgárok, miután állítólag átlépte a bulgáriai határt, csakhogy ezt nem azért tette, hogy kémkedjen vagy támadjon, hanem csak az elszökött négylábúját üldözte. A görögök revansot akartak venni lelőtt katonatársukért: betörtek Bulgáriába, ahol több falut is elfoglaltak, a helyi civilek pedig menekülni kényszerültek. A határ menti város, Petrich közelében kirobbant harcok tizenegy napig tartottak. Ekkor lépett közbe a Nemzetek Szövetsége, elítélve a támadást, később pedig a szövetség közreműködésével egy nemzetközi bizottság tárgyalásokat folytatott a két fél közötti tűzszünetről. Ám mindezt csak azután, hogy több mint 50 ember halálát okozta egy egyszerű kutyakergetős félreértés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük