Veszélyes növények

Ha növényekre gondolunk, általában nem veszélyes organizmusok, hanem barátságos, a környezetet megszépítő, kellemes vizuális élményt nyújtó élőlények jutnak az eszünkbe. A valóság azonban sokkal veszedelmesebb, mint hinnénk. Ismerkedjünk meg természetanyánk három legveszélyesebb virágszálával! Mindent a szemnek és egyáltalán semmit a kéznek!

Havasi sisakvirág, a csodaszép gyilkos. A hegyvidékeken élő, akár embermagasságig is megnövő virág minden porcikáját átitató mérge olyan erős, hogy puszta érintése halált okoz: a mérgezett személy egész teste lázban ég, hányás, görcsök, bénulás lép fel, majd a pulzusa helyreállíthatatlanná válik, és hamarosan bekövetkezik a szívverés vagy a légzés leállása. Elődeink a nyilaik hegyét a hatóanyagával kenték be, hogy ezzel terítsék le a farkasokat, ezért hívják e bűbájosan halálos teremtményt farkasölőnek is.

Ha eszel belőle, forró leszel, mint a nyúl, vak, mint a denevér, száraz, mint a csont, vörös, mint a cékla, és meg is bolondulsz. Vészjósló népi figyelmeztetés azoknak, akik csattanó maszlagot próbálnának kóstolni. A hazánkban is megtalálható növény hallucinogén hatású mérge órákig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz. Tövisekkel körbebástyázott toktermésében fekete magok ülnek: akár néhány szem belőlük bőven elég, hogy megöljék a gyanútlan áldozatot.

Gympie gimpie, a jópofa nevű ausztrál növény a természet megtestesült kínzóeszköze. Levelein található csalánszőre gyakorlatilag átlyukasztja az ember bőrét, a benne található neurotoxinok pedig égető, viszkető érzetet és erős fájdalmat okoznak. Tapasztalatok szerint a sérülés hatékony kezelése hasonlóan fájdalmas, mint maga a szőrök szúrása: a helyét sósavval kell letisztítani, majd a mérgező szőrszálakat gyantával kell eltávolítani a bőrből. A seb gyógyulása hetekig, sőt hónapokig is eltarthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük