Kíváncsi vagyok! sorozat 7. rész:

Az érintés nélküli hangszer

A zene a világ legegyetemesebb nyelve: érzelmeket kelt, gondolatokat ébreszt, még szöveg nélkül is. Sokféle hangszert használ az ember a zene „készítéséhez”, de mind közül az egyik legérdekesebb találmány a teremin.

 

A teremin vagy theremin az egyik legelső elektronikus hangszer. A több mint 90 éve, 1928-ban az orosz és szovjet Leon Theremin (születési nevén: Lev Sergeyevich Termen) által szabadalmaztatott hangszer egy rádióhullámok által vezérelt egyfajta szintetizátor. Rendkívüliségét az adja, hogy az első olyan hangszer is, melyet pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni anélkül, hogy a zenész magát a hangszert egyáltalán megérintené.

 

Felépítése rendkívül egyszerű: egymáshoz közeli rezgésszámra hangolt rádiófrekvenciás rezgéskeltő és két antenna alkotja. Megjelenése pont ezek miatt nem is emlékeztet egy szokványos hangszerre.

A tereminen úgy lehet játszani, hogy a zenész a kezeit adott pozíciókban mozgatja a két antenna között: az egyik kezével a hang magasságát, a másikkal a hangerejét szabályozza játék közben. A létrejövő elektromos jel egy erősítőn keresztül jut a hangszórókhoz, ezzel hallható zenei hangot eredményezve.

 

Hangzása igazán egyedi, földönkívülinek, sőt néha kísértetiesnek ható, és emellett  gyönyörű is. Előszeretettel használják koncert- és rockzenékhez is, illetve hangzásához passzoló filmek és sorozatok zenéjéhez, mint például az elmegyógyintézetben játszódó Elbűvölve című film, a Midsomer gyilkosságok című bűnügyi sorozat vagy a Star Trek sci-fi filmsorozat.

Szeretnél meghallgatni egy tereminnel előadott dalt? Nézd meg és hallgasd meg az alábbi videón az Over the Rainbow című dalt! Előadja Peter Pringle kanadai zenész egy 1929-es tereminen.

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod vagy megoszthatod Facebook oldalunkon!

Olvasd el a többi részt is, ha Kíváncsi vagy, …

… mi a története a Disney logóját ihlető kastélynak?

… mivel mérgezték magukat az emberek, csak hogy divatozzanak?

… melyik szárazföldi állat állapotos a leghosszabb ideig?