Theremin hangszer

A theremin, az első elektronikus hangszer

A teremin vagy theremin az egyik legelső elektronikus hangszer. Lényegében egy analóg szintetizátor, amelyet egyedülálló módon rádióinterferencia hajt.

Rendkívüliségét az adja, hogy az első olyan hangszer is, melyet pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené.

A theremint 1919-ben találta fel az orosz és szovjet Leon Theremin (születési nevén: Lev Sergeyevich Termen), 1928-ban pedig szabadalmaztatta a hangszert.

Felépítése rendkívül egyszerű: egymáshoz közeli rezgésszámra hangolt rádiófrekvenciás rezgéskeltő és két antenna alkotja. Megjelenése pont ezek miatt nem is emlékeztet egy szokványos hangszerre.

A theremin felépítése és működési elve

A theremin felépítése és működési elve egészen egyszerű. A hangszert két, egymáshoz közel azonos rezgésszámra hangolt rádiófrekvenciás oszcillátor és egy antenna alkotja.

Az egyik oszcillátor állandó 170 kHz-es frekvencián rezeg, míg a másik 168 és 170 kHz közötti frekvencián, utóbbihoz csatlakozik az antenna, amelynek segítségével a frekvencia állítható.

E két jel közötti interferencia, azaz a hallható hang frekvenciatartományába eső lebegése elektromos jelet hoz létre, amely egy erősítőn keresztül a hangszóróba kerül, és zenei hangot eredményez.

A theremin hangszeren játszó zenész adott pozíciókban mozgatja a kezeit a két antenna között. Egyik kezével a hang magasságát, a másikkal a hangerejét szabályozza.

A theremin hangja

A theremin hangzása igazán egyedi, földöntúlinak, sőt néha kísértetiesnek ható, de emellett gyönyörű is.

Előszeretettel használják koncert- és rockzenékhez is, illetve hangzásához passzoló filmek és sorozatok zenéjéhez, mint például az elmegyógyintézetben játszódó Elbűvölve című film, a Midsomer gyilkosságok című bűnügyi sorozat vagy a Star Trek sci-fi filmsorozat. Jim Parsons, aki az elméleti fizikust, Sheldon Coopert alakítja az Agymenők című sorozatban, a műsor miatt tanult meg thereminen játszani.

Peter Pringle kanadai zenész egy 1929-es tereminen előadja az Over the rainbow című dalt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük