Emberi szaglás

Érzékszerveink segítségével szerezzük információinkat a világról, amelyben élünk: a látásunkkal, a hallásunkkal, a tapintásunkkal, az ízlelésünkkel és a szaglásunkkal. Legutóbbi az érzékelési csatornák egyik méltatlanul alábecsült tagja. Habár tudjuk, hogy szaglásunk nem vetekszik mondjuk a kutyáéval – ami kb. milliószor jobb a mienknél -, azért ne becsüljük alá a saját szaglószervünket: érzékszerveink közül az egyik legérzékenyebb.

 

A világ tele van szinte végtelen mennyiségű szagmolekulával. Amikor megérezzük a kávé illatát vagy a sok napos zokni szagát, akkor az történik, hogy a kávé és a zokni szaganyagainak molekulái a levegőn keresztül eljutnak az orrunk nyálkahártyáján elhelyezkedő alvadt folyadékba, majd ott feloldódnak, a kapott jeleket pedig az agy pillanatok alatt lefordítja információvá: kész a kávém, mindjárt meg is iszom, vagy mi a fene bűzlik az ágy mellett, szennyesbe vele! Egyszerűnek tűnő, mégis hihetetlenül összetett információ-feldolgozást végez ilyenkor a test.

Míg a tudósok becslése szerint több millió különböző színt és csaknem félmillió különféle hangot tudunk megkülönböztetni, addig évtizedekig azt feltételezték, hogy nagyjából 10 000 szag között tudunk csak különbséget tenni. A szagok vizsgálatával foglalkozó tudósok már egy ideje nagyobb számra gyanakodtak, ám kevés kutatás kísérelte meg feltárni az emberi orr szenzoros képességének határait, mivel a szagok rekonstruálása jóval nehezebb feladat, mint a színeké vagy a hangoké.

 

Ha az emberi szem 3 féle fotoreceptorral képes milliónyi szín megkülönböztetésére, így kézenfekvő feltevés, hogy az orrban található kb. 400 féle szaglóreceptor izmosabb teljesítményre is képes lehet a 10 ezres számnál. 2014-ben a New York-i Rockefeller University kutatói önkéntesek segítségével tesztelték újra szagok keverékeinek segítségével az elméletet. Az eredmény megdöbbentő lett: egy átlagos ember orra számításaik szerint nemcsak néhány ezer, hanem több milliárd különböző szag megkülönböztetésére is képes.

 

Az orrunk bár nem egy vadászkopóé, így sem kaptunk szégyellnivaló szaglószervet az anyatermészettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük