Jupiter

A Jupiter Naprendszerünk óriása: nincs nála nagyobb és nehezebb bolygó. Titokzatos és sok szempontból pokoli hely, űrturistáknak nem kifejezetten ajánlott úti cél…

 

A római főistenről elnevezett Jupiter a mellettünk lévő pályán keringő Mars szomszédja, a Naptól számítva az 5. helyet elfoglaló égitest. Összetételét tekintve gázbolygó, vagyis jó része gázokból áll, főleg hidrogénből és héliumból, melyek itt a Földön is megtalálhatók.

 

Magjának méretéről és összetételéről csak sejtések vannak, klasszikus szilárd felszíne pedig valószínűleg nincs. Legfőbb ismérve a felszínén jól látható, megállás nélkül kavargó ammóniakristályokból álló mérgező viharai. Mivel nincsenek rajta olyan természeti képződmények – pl. hegyek, földrészek -, amelyekbe a viharok bele tudnának ütközni, csökkentve az erejüket, így azok megállás nélkül dühöngenek rajta akár 600 km/h-s sebességgel!

Ő a leggyorsabban forgó bolygó is a Naprendszerben: alig 10 óra alatt fordul meg a saját tengelye körül (ez a Földnek egy napig, vagyis 24 óráig tart). És hogy ezt mekkora sebességgel teszi? Amíg a Föld kényelmes kb. 1700 km/h-val forog, addig a Jupiter elképesztő 43.000 km/h körüli sebességgel repeszt önmaga körül! Mivel a Földön születtünk és élünk, semmit nem érzünk a Föld forgásának tempójából, de nagy valószínűséggel azonnal megérezné a gyomrunk a Jupiter 25-ször gyorsabb iramát.

 

Ha még nem lenne elég a gyors pörgés és a cseppet sem hívogató toxikus, viharos környezet, garantáltan elveszi az egyszeri turista kedvét a Jupiteren uralkodó irdatlan mértékű nyomás. A bolygó középpontjában a nehéz hidrogén légkör különös, folyékony, a higanyhoz hasonló folyadékká válik. Ez a mag kb. 24 ezer Celsius fokos lehet, igazi izzó kemence. Becslések szerint az itt uralkodó nyomás több milliószor akkora, mint a Földön. Ez mit is jelent pontosan? Ha mondjuk a Csendes-óceán alján úsznánk, a testünkre akkora nyomás nehezedne, mintha 4 autót pakoltak volna ránk. Ez sem lenne túl kellemes érzés. Ha viszont a Jupiter magja körül támadna kedvünk ácsorogni, úgy 160.000 autó súlyát éreznénk a testünk minden porcikáján…

 

Kedves leendő űrturisták! Habár még nincs minden részletre kiterjedő ismertető brosúra a Jupiterről, ajánlatos más felfedezni való világot keresniük testi épségük érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük