Matuzsálem

A világ ma ismert legidősebb élőlénye egy fa, a találóan Matuzsálem névre keresztelt  simatűjű szálkásfenyő. A kelet-kaliforniai Fehér-hegység 2900-3000 méteres magaslatán található. Pontos helyét  – védelme érdekében – az Amerikai Erdészeti Szolgálat titokban tartja.

 

2020-ban töltötte be 4853. életévét. Vizsgálata során megállapították, hogy időszámításunk előtt 2833-ban kelt ki a magjából. Akkoriban jöttek létre az első városok Mezopotámiában, Egyiptomban pedig még a fáraók uralkodásának korai időszaka zajlott. Ez a fa az általunk ismert emberi civilizáció szinte valamennyi eseményét megélte.

 

Extrém korának kulcsa növekedési sebességében van. A simatűjű szálkásfenyők a fahatár közelében vagy közvetlenül a fahatárnál élnek. (Ez az a magasság, ami felett már nem él meg fa.) Az alacsony átlaghőmérséklet, a száraz, nem túl termékeny talaj és az állandó szél zord körülményei között Matuzsálem – hasonlóan fenyőtársaihoz – csak úgy tud életben maradni, ha minél lassabban és komótosabban használja fel a természet adta csekélyke javakat az életben maradáshoz. Minden felesleges energiabefektetést kerül, ezért nincsenek hajlott korára levelei sem. Ahogy öregszik, szép lassan elhal, míg végül csak a fa törzse marad életben, mely néhány még ép szövetfonal segítségével utolsó erejével összeköti gyökerét az ágaival.

 

Még ha úgy is tűnik, hogy Matuzsálem már nem él, ott a törzsén legbelül lassan, de kitartóan dobban egyet újra és újra több ezer éves szíve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük