TITOKZATOS ELTŰNÉSEK

Hercegek a Towerben:

IV. Edward angol király és Elisabeth Woodwill legidősebb fia, a leendő V. Edward akkor született, amikor apja éppen külföldön tartózkodott. Amint a király hazatért, fiát walesi hercegi címmel tüntette ki, vagyis hivatalosan is ő lett a trónörökös. Ám amikor a fiatal uralkodó 1483-ban váratlanul meghalt, vita alakult ki a gyermek anyai és apai nagybátyjai között a király Elisabeth-tel kötött házasságának legitimitásáról. A gyermek trónörökös egyik bácsikája, Richárd gloucesteri herceg lett Anglia régense, aki elérte a rendi gyűléstől, hogy utólag érvénytelenítsék IV. Eduárd házasságát, ezzel gyermekeit törvénytelenné nyilvánítva. A 12 éves V. Edwardot és alig 9 éves öccsét, Richard York herceget pedig bezáratta London hírhedt börtönébe, a Towerbe. Hollétükre és sorsukra egészen 1647-ig nem derült fény. Akkor azonban csontvázakat találtak az épület egyik helyiségében, minden bizonnyal a két fiúé lehetett, akiket még saját megkoronázása előtt megöletett a ‘kedves’ rokon.

A hegy foglyai:

George Mallory (a kép bal szélén ül) angol iskolamester és tapasztalt hegymászó volt. Az Alpok legkeményebb szakaszain edzette magát, mielőtt kiválasztották volna az első nagyobb hegymászó expedícióra, amely 1921-ben indult meghódítani a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (ennek az expedíciónak a tagjai láthatóak a képen). A tomboló szél azonban meghiúsította a csúcs meghódítását. 1922-ben újra próbálkoztak, de akkor egy lavinaomlás miatt kellett feladniuk.

 

1924-ben ismét nekifutottak a feladatnak. Mallory és egy másik hegymászó, Andrew Irvine 1924. június 8-án kísérelte meg elérni csúcsot, és soha többé nem látták őket. Irvine fejszéjét néhány évvel később, 1933-ban találták meg körülbelül 8460 méter magasságban, ami azt jelezte, hogy nem jutottak el a csúcsra. 75 évvel később, 1999-ben egy expedíció felfedezte Mallory holttestét a csúcstól csupán néhány száz méterre. Megfagyva, arccal lefelé feküdt, ruháját az időjárás megtépázta. Irvine maradványait viszont azóta sem találták meg, haláluk pontos körülményei tisztázatlanok. Egy fényképezőgépet is magukkal vittek, és a benne lévő film bizonyíthatná, hogy elérték-e a csúcsot vagy sem. Ám mivel Mallory-nál nem találták meg a gépet, Irvine teste és holmijai pedig azóta sincsenek meg, így ma sem tudjuk minden kétséget kizáróan állítani, hogy a két hegymászó volt-e az első ember a világ legmagasabb hegycsúcsán.

A kámforrá vált krimiírónő:

A krimi koronázatlan királynőjeként emlegetett, világszerte ismert angol írónő, Agatha Christie 1926. december 3-án este egyedül kocsiba szállt, és 11 napon keresztül nem látta senki. Eltűnése után több ezer rendőr és civil kereste a már akkoriban is ismert írónőt. A kutatásban maga Sir Arthur Conan Doyle is részt vett, akinek a híres detektívet, Sherlock Holmest köszönhetjük.

Christie kocsiját hamar megtalálták, de ő magára csak jó pár nappal később. Megváltoztatott külsővel és idegen néven bejelentkezve lakott a Harrogate Hotelben (ma Old Swan Hotel). Egyesek úgy vélik, emlékezetkiesése volt, mások szerint viszont csupán anyagot gyűjteni ment inkognitóban legújabb történeteihez. Agatha Christie sosem beszélt eltűnéséről.

A tengerbe veszett miniszterelnök:

Ausztrália 17. miniszterelnökét, Harold Holtot 1967. december 17-én nyelte el a tenger a victoriai Cheviot Beachen. Az általa állítólag jól ismert partszakaszon szemtanúk szerint a zord viszonyok között mélyebben úszott be a vízbe, majd egy sziklahasadéknál egyik pillanatról a másikra eltűnt. Holttestét sosem találták meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük